Често задавани въпроси

Настаняване

Хосписът е център, в който се полагат грижи за подобряване качеството на живот и благосъстоянието на възрастни и деца, които страдат от неизлечими заболявания, или от такива ограничаващи нормалния им начин на живот. Основната му цел е да помага на хората да живеят колкото е възможно по пълноценно през остатъка от жизнения им път, колкото и дълъг да е той. В хосписът се осигуряват професионални грижи за такива пациенти, за да се постигне и поддържа максималното възможно качество на живот.

Грижите в хоспис помагат и са подходящи за възрастни, по-млади хора и дори и за деца с най-различни диагнози и в различно състояние. Необходимостта от грижи в хоспис е обусловена най-вече от конкретните нужди на пациентите, а не толкова от прогнозите за техните болести и състояние. Това означава, че пациентите могат да бъдат настанени в хоспис, на който и да е етап от болестта, от която страдат и в каквото и състояние да са те. Настаняването в хоспис не се случва само в края на живота на пациентите.
Терминалните и ограничаващи нормалния начин на живот състояния, за които палиативния подход на обгрижване могат да помогнат значително са деменция, сърдечна, чернодробна и бъбречна недостатъчност, респираторни състояния като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), неврологични състояния като болест на моторните неврони, крехкост и рак.

В “Марина” хоспис могат да бъдат настанявани пациенти, страдащи от различни заболявания, както и такива без сериозни хронични болести, но в напреднала възраст и в нужда от грижи и внимание. 

Грижите в хосписа биха били полезни за хора, страдащи от алцхаймер, независимо от етапа на развитие на заболяването им, както и пациенти след прекаран инсулт, които се нуждаят от внимание и рехабилитация. Условията на хосписа го правят удобен и за хора, претърпели ортопедични операции, с тежки счупвания на крайниците, сменени стави и други подобни състояния, които изискват асистенция и рехабилитация. “Марина” хоспис е дом и за пациенти в напреднал стадии на болестта на Паркинсон, както и за диабетно болни лица. Хосписът предлага спокойствие и тишина на пациенти в напреднал стадий на онкологични заболявания. 

Не се колебайте да се свържете с нас в случай, че не откривате заболяването на Ваш близък, който се нуждае от хоспис грижи, на тази страница. Ние винаги сме готови да Ви помогнем.  

Да, приемаме настаняване на двойки с или без брак. В зависимост от заетостта в хосписа, осигуряваме настаняване във фамилни стаи. При оформяне документите за приемане в хосписа се уточняват детайли за двойното настаняване и възможностите за осигуряване оптимален комфорт за двойката.

Приемането в “Марина” хоспис става с оформяне на задължителен пакет документи и досие на всеки пациент. Това, което е необходимо да подготвите предварително е медицинско удостоверение от личен лекар за общо здравословно състояние, медицинска документация за заболявания и всякакви други документи, които да ни помогнат да се запознаем със здравния статус на пациента. За случаи на настаняване след болнично лечение се изисква представяне на епикриза.
В деня на настаняване се попълва молба за настаняване по образец и се подписва договор за предоставяне на хоспис грижи.

“Марина” хоспис е частен център за палиативни грижи и грижи за пациенти с хронични заболявания и в състояния, ограничаващо пълноценния им начин на живот.
Настаняването и услугите в хосписа се заплащат по ценоразписа на центъра. Цените за настаняване са фиксирани по пакети и варират в зависимост от степента на подвижност на всеки пациент. Повече информация тук.

Пакетните цени на “Марина” хоспис включват всички услуги и разходи свързани с настаняването, ежедневните грижи и изхранването на болните, както и усилията за поддържане на тяхното добро емоционално състояние. 

В цената за всеки пакет, който се предлага, е включена ежедневна визитация от лекар, както и манипулации от медицинска сестра, спрямо индивидуалните нужди на пациента. Не се доплаща още и за санитарни и болногледачески нужди, както и за ежедневни занимания със социален работник.

Изхранването на пациентите се осъществява чрез кетъринг, като всеки ден те се радват на разнообразно меню, включващо четири хранения на ден. “Марина” хоспис допълнително осигурява кисело мляко и сезонни плодове за своите пациенти и поддържа хидратацията им на високо ниво като им предлага чай и вода през целия ден. 

В цената на пакетната услуга за трудно-подвижни и напълно неподвижни пациенти е включена също и рехабилитация, осъществявана по специално изготвена програма за индивидуалните нужди на пациента. 

На пръв поглед цените на “Марина” хоспис може да изглеждат високи, защото са образувани на пакетен принцип. В пакетите се включва всичко, от което се нуждаят нашите пациенти, както и редица допълнителни медицински услуги, които не се предлагат в останалите хосписи.

Времето необходимо за подготовка на настаняването в хосписа и насрочване на дата за прием зависи от натовареността в центъра и наличните вакантни места. Обичайно, ако имаме свободни места, успяваме да настаним пациентите си много бързо. Целият процес, от предварителното обсъждане на случая, през оформянето на документите и само физическо посрещане и настаняване на пациента, отнема между 1 и 3 работни дни

Ние вярваме, че промяната на заобикалящата ги обстановка и адаптацията в нова среда може да бъде стресово изживяване за нашите пациенти. Именно поради тази причина, минималният престой в “Марина” хоспис е 15 дни. Не предлагаме краткосрочно настаняване или такова за по-кратък период от време.

За приемът в хосписа е нужно да си подготвите средства и козметика за лична хигиена (четки за зъби, пасти за зъби и др. персонални принадлежности), дрехи за спане и почивка, както и домашни пантофи. В хосписът имате осигурено спално бельо и хавлии. Може да вземете с вас всички любими предмети, които ще ви накарат да се чувствате по-добре.

Палиативните грижи и палиативното лечение целят да намалят страданията на пациентите, болни от нелечими или хронични заболявания. 

Този вид грижа осигурява разнообразни начини за облекчаване на болката им, задоволяване на индивидуалните нужди, подкрепа, асистенция при изпълнението на ежедневните дейности и всички други възможни средства, които могат да помогнат на пациента да води пълноценен начин на живот. 

Когато полагаме палиативни грижи за хора, настанени в “Марина” хоспис, ние целим да отговорим на нуждите на пациента, които могат да възникнат в напреднали стадии на различни заболявания. Нашата главна цел е пациентите ни да се чувстват добре във физически, емоционален, духовен и социален план.

За живота в хосписа

Вашите близки и приятели са винаги добре дошли в “Марина” хоспис и ще бъдат топло посрещнати. Независимо от това, във връзка с дневната програма и ежедневния режим на пациентите, препоръчваме посещенията в хосписа да се правят в часовете между 9:00 и 20:00 часа, без значение от деня от седмицата.

Всяка една стая в “Марина” хоспис е оборудвана с LCD телевизор и има кабелна телевизия, които са на разположение на пациентите. Допълнително, на територията на целия център функционира безплатна безжична интернет мрежа с непрекъсната интернет връзка. Така нашите пациенти могат непрекъснато да поддържат контакти със своите близки, независимо колко далеч са те. Дружелюбният ни персонал е на разположение да им съдейства, за да проведат конферентни видео разговори винаги, когато пожелаят

“Марина” хоспис, по индивидуално запитване, можем да осигурим транспортни услуги с линейка или друг тип транспорт от и до дома на пациент, болнично заведение, друг център за настаняване, или където и да е другаде. Още, при нужда, можем да организираме трансфер на наши пациенти и техните близки от и до летище Варна

Транспортните услуги се заплащат допълнително извън услугите по настаняване в хосписа, по предварително одобрена на пациента или неговите близки оферта за разстояние и цена.

Да, работим с фризьор и маникюрист, които имат готовност да направят частно посещение в центъра и да се погрижат за нашите пациенти. Тези услуги се заявяват отделно и не влизат в стандартния пакет от услуги включени в цените за настаняване.

Обратна връзка

Обратната връзка от нашите пациенти е от изключително голяма важност за нас. За всичко, което не ви удовлетворява в “Марина” хоспис можете да подадете оплакване незабавно. Препоръчваме ви да ескалирате оплакванията си незабавно като ги адресирате към главната сестра, която на смяна в хосписа. Още, за да споделите от какво сте останали разочаровани, или не покрива изискванията ви, може да ни пишете на електронна поща: spodeli@marinahospice.com или да се свържете с нас на телефон +359 899 982 772.

Разполагате с няколко алтернативни начина, по които можете да изразите своята
неудовлетвореност и оплакване от настаняването, грижите, персонала, атмосферата
в центъра и каквото и да било друго, което ви е направило негативно впечатление. На
първо място, можете да се оплачете лично на главната сестра в хосписа, която е на
смяна. Още, можете да подадете оплакването си писмено, като го изпратите по
електронна поща на адрес pitai@marinahospice.com, или като ни го изпратите на
адреса на хосписа.

Всички пациенти в хосписа, както и техните семейства, могат да участват във
вземането на решения за промяна в програмата и режима на живот в “Марина”
хоспис. Нашата основна задача е всички да се чувстват комфортно, по-добре
отколкото в дома си. Затова непрекъснато се вслушваме в техните предложения и
сме в диалог с тях, за да поддържаме възможно най-добрата и приятна среда.